Designul zambetului la stomatolog – La ce sa ne asteptam?

, , Leave a comment

Perspectiva pacientului

Vede dentistul aceleasi lucruri ca si dumneavoastra – si viceversa ? Puteti intradevar sa comunicati modul in care doriti sa va schimbati zambetul ?

Deoarece frumusetea este definita cu siguranta de ochiul privitorului, perceptia unei persoane asupra felului in care arata reprezinta un factor important in atingerea unor rezultate satisfacatoare in ceea ce priveste infrumusetarea zambetului. Cei mai multi dintre noi ne dorim ca dintii nostri sa arate stralucitori si naturali, totusi insa nu atat de albi precum zapada.

Desi exista in stomatologia moderna cateva metode de a schimba aparenta zambetului unei persoane prin inlocuirea dintilor, variind de la radacini din compozit la fatete si coroane din portelan, acest articol scris de un dentist din Cluj Napoca urmareste sa trateze modul in care dumneavoastra ca si individ percepeti un anumit tip de dantura ca aratand natural sau nu – si modul in care puteti comunica acest lucru cu dentistul dumneavoastra pentru a va putea imbunatati dintii si zambetul.

Perceptiile si arta stomatologica

Vede dentistul aceleasi lucruri ca si dumneavoastra – si viceversa ? Puteti intradevar sa comunicati modul in care doriti sa va schimbati zambetul ? Acestea sunt intrebari importante – deci haideti sa vedem ce informatii am putut obtine in urma cercetarilor noastre.

Exista studii recente ce privesc acest subiect important, studii ce pun fata in fata dorintele grupurilor mari de non profesionisti cu specialistii in stomatologie care pot sau nu intelege ceea ce acestia vad si ce ar dori sa schimbe la zambetul lor.

Acest tip de studiu a fost conceput pentru a determina diferentele de perceptie ale “laicilor” fata de cele ale medicilor stomatologi. Studiul a analizat variatiile dintre dimensiunile si alinierea dintilor, relatia acestora cu gingiile si alte particularitati anatomice care dau nastere unui zambet. Rezultatele sunt foarte edificatoare deoarece exista o multitudine de aspecte si diferente ce pot ajuta medicul stomatolog atunci cand acesta recomanda un anumit tratament.

Nu exista niciun dubiu asupra faptului ca stomatologii privesc zambetul intr-o maniera complet diferita fata de persoanele obisnuite – ceea ce este destul de logic. Stomatologii trateaza (si ar trebui sa trateze) aceasta problema cu un mai mare discernamant, punand accentul pe anumite particularitati precum dimensiunile coroanei dentare, pozitionarea liniilor mediene (modul in care se aliniaza dintii cu celelalte caracteristici faciale) sau distanta dintre gingii si buze.

Potrivit aceluiasi studiu persoanele obisnuite acorda o mai mare importanta altor elemente ale esteticii faciale. De exemplu persoanele intervievate au apreciat expresia gurii si forma buzelor ca fiind mult mai vizibile decat alte caracteristici strict dentare.

Traiasca diferenta

Arta de a construi zambete consta in abilitatea stomatologului de a integra perceptiile si asteptarile individului obisnuit cu ceea ce el, dentistul, ca si profesionist considera ca ar trebui facut pentru a imbunatati aspectul estetic. Dentistul este un artist ce trebuie sa imbine elementele naturale de anatomie dentara si inovatiile stiintifice intr-un design al zambetului. Trebuie sa aveti incredere ca dentistul dumneavoastra aude ceea ce spuneti si ca sunteti capabil sa-I comunicati acestuia modul in care zambetul

dumneavoastra va trebui sa arate. Intradevar increderea este foarte importanta intr-o astfel de situatie in care va decideti sa lasati ceva atat de valoros precum zambetul dumneavoastra pe mainile unui profesionist.
O parte a construirii acestei increderi este sa acceptati ca vor exista intotdeauna diferente de perceptie intre pacient si stomatolog; micile variatii ce ar putea exista in ceea ce priveste analiza zambetului si designul dentar nu ar trebui sa va preocupe. Faptul cu adevarat important este ca dumneavoastra si medicul stomatolog sa aveti o buna comunicare pentru a va exprima cat mai clar dorintele si asteptarile pe care le veti avea in urma acestei proceduri.

Fiind un profesionist antrenat si avand un ochi experimentat, dentistul dumneavoastra va va putea prezenta posibilitati la care nici nu v-ati fi gandit. Este insa responsabilitatea acestuia sa va informeze si sa va educe in mod corespunzator pentru ca dumneavoastra sa puteti lua singur o astfel de decizie importanta.

 

Leave a Reply